"Kobiety piszą ikony" (Projekt RÓŻA)

Kolejne wtorki w Centrum Kultury i Aktywności na Targówku Fabrycznym dla ośmiu kobiet uczestniczących w warsztatach Kobiety piszą ikon to czas niesamowity. Za każdym razem dziwi że po całym dniu pracy i innych obowiązków te 4 godziny tak szybko mijają, a my poznajemy tajemnicę jak powstają ikony i dzieje się to na naszych oczach. Deska, grunt, rysunek, pigmenty, medium, kowczeg.... To wszystko już nie jest nam obce, ale teraz ćwiczymy łączenie pigmentów. To wciąga. Uspokoja. Uczy pokory i cierpliwości.
Wszystko pod okiem Ewy Grześkiewicz, świetnej Przewodniczki na drodze ikony.
Obraz. Słowo. Tajemnica.

A tak widzi to Magda, jedna z uczestniczek: Nie sądziłam, że w zgiełku dnia, w ciągłym biegu przy trójce dzieci, przy permanentnym braku czasu, będę w stanie wygospodarować 4 godziny tylko dla siebie. A jednak tak się stało właśnie podczas warsztatów pisania ikon z Ewą w CKiA Praca nad moją pierwszą ikoną bardzo mnie zafasynowala, wciągnęła i pochłonęła. Już nie mogę się doczekać efektów i już mam ochotę na następne spotkania, przy pisaniu kolejnych ikon. Pozdrawiam,

Magda